Ντίνα Χατζίνα 11-8-2016

To «DiEM 25 Αίγινας» είναι μια πρωτοβουλία όσων από τους κατοίκους του νησιού ενδιαφερόμαστε να συμμετέχουμε και να ενώσουμε τις προσπάθειες μας με το πανευρωπαϊκό κίνημα «DiEM 25», που σημαίνει: «Democracy in Europe Movement 2025» – «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» και έχει 23000 μέλη σε 56 χώρες.

Ακολουθώντας το κίνημα, και όχι κόμμα όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι, που δημιουργήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016 στο Βερολίνο (στην καρδιά του «θηρίου») από το πρώην Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κο Γιάνη Βαρουφάκη όπως ήδη γνωρίζετε που σαρώνει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουμε και εμείς. Η ομάδα της Αίγινας δημιουργήθηκε στις 4 Μαίου εντελώς αυθόρμητα και έχει στο ενεργητικό της ήδη δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις.

Σήμερα νοιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρισκόμαστε εδώ με τον κο Βαρουφάκη και τους εκπροσώπους diem25 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη σημερινή συνάντηση- συζήτηση καθώς επίσης με όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Τονίζουμε πως είναι η πρώτη συνάντηση – συζήτηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα παρουσία του εμπνευστή του κινήματος και μιας από τις Αυθόρμητες Κολεκτίβες για το Κίνημα Εκδημοκρατισμού της Ευρώπης (DSCs) όπως ονομάζονται οι τοπικές ομάδες ανά την Ευρώπη. Η Αίγινα κατάφερε να έχει λοιπόν και αυτή την πρωτιά.
Αν αναλογιστούμε πως ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους με τον Ιωάννη Καποδίστρια που έκανε την Αίγινα επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής, διοικητικής και παιδαγωγικής του δραστηριότητας και κατάφερε μέσα σε 45 μόλις μήνες διακυβέρνησης, να αναγεννήσει ένα Έθνος παρά τις τόσες αντιξοότητες, και στη συνέχεια η πολιτική του να δεχθεί πυρά εντός και εκτός της Ελλάδος όπως όλοι γνωρίζουμε οι συμβολισμοί είναι πολλοί.

Έχοντας αποκτήσει συνείδηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, μπαίνοντας ήδη στην έκτη χρονιά οικονομικής ύφεσης και έχοντας υποστεί τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί από τους κυβερνόντες καθώς επίσης και την τρομοκρατία του ΔΝΤ και του Eurogroup, συμμετέχουμε στο «Diem 25 Αίγινας» και ζητάμε πλήρη διαφάνεια.

Ζητάμε πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων (ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, του Ecofin ,ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με εμπορικές συμφωνίες τύπου TTIP, TISA, καθώς και τον ανασχεδιασμό των πολιτικών των υπαρχόντων θεσμών της Ε.Ε.

Το μικρό μας νησί συμμετέχει στο αίτημα για διαφάνεια, η φωνή των κατοίκων εισακούστηκε και στις 4 Ιουλίου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας δέχθηκε προς τιμή του την πρόταση του Προέδρου του, κου Νικόλαου Οικονόμου, να μπει η Αίγινα στο Δίκτυο Πόλεων ελεύθερων από τις συμφωνίες TTIP και CETA. Η συμβολή του κου Wayne Hall ήταν πολύτιμή για το ξεκίνημα της όλης διαδικασίας.
Έτσι η Αίγινα είναι πλέον ο 24ος Δήμος της Ελλάδας που συμβολικά ανακηρύσσεται ως ελεύθερη από αυτές τις συμφωνίες που αν εγκριθούν θα μπορούν να καταργήσουν την αξιολόγηση προϊόντων ως Π.Ο.Π., κάτι που θα βλάψει το φιστίκι. Θα μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος καθώς πολλοί κανόνες θα θεωρηθούν ως εμπόδια στο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο.
Η διαφάνεια είναι το ένα από τα τρία στοιχεία που θα οδηγήσουν στον εκδημοκρατισμό του μηχανισμού λήψης αποφάσεων όπως αναφέρει ο κος Βαρουφάκης στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή και θα δώσει τέλος στις υφεσιακές πολιτικές.

Δίνουμε έμφαση στην αντικειμενική ενημέρωση και την πληροφόρηση παρακολουθώντας δημοσιογραφικές πλατφόρμες όπως είναι το press project και οι 1101 στο διαδίκτυο και όχι μόνο, ενημερωνόμαστε για θέματα εργασίας, υγείας, κοινωνικής πολιτικής, οικονομίας και ότιδήποτε αφορά στον πολίτη της Ευρώπης, τεκμηριωμένη πληροφόρηση με επιχειρήματα, μακριά από πλεκτάνες και προπαγάνδα.
Η Αίγινα συμμετέχει δυναμικά στο κίνημα για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Carpe DiEM25.